woensdag 20 april 2016

Tallinn en St Petersburg

Hela,


het is een maandje geleden dat ik nog iets gepost heb, dus misschien wordt het tijd nog eens uit mijn vingers te toveren...


Qua werk valt er niet super veel te vertellen, of toch niets nieuws. De dagelijkse dissecties zijn ondertussen routine geworden. De experimenten gaan voort en hopelijk komen begin volgende week de eerste resultaten binnen... Dan kan de data analyse beginnen.
Maar de aanleiding van dit berichtje heeft helemaal niets te maken met mijn stage of Finland, maar met een fantastisch reisje die ik heb gemaakt!


Na twee maand non-stop werken verdiende ik wel een pauzemomentje. Aangezien hier enkel goede vrijdag en paasmaandag feestdagen zijn, heb ik ook tijdens de paasvakantie gewerkt. En zelf op deze feestdagen ben ik gaan werken - al waren het maar halve dagjes - want voor de continuïteit moet er ook tijdens het weekend en feestdagen iemand enkele kleine handelingen uitvoeren. Aangezien ik het mijn collega's gunde om deze dagen bij hun familie te zijn, heb ik meteen het hele weekend voor mijn rekening genomen. ('t is niet dat ik iets gepland had om Pasen te vieren.)


Als je hier langer dan 90 blijft in Finland moet je paperassen in orde brengen en een 50-tal euro's neerleggen als administratieve kost. Daar heb ik echter geen zin in, en het is simpel te omzeilen: verlaat het grondgebied voor minstens 24 uur. Zo ontstond het idee om naar Tallinn te reizen. Dat is goedkoop, niet ver en ik was er nog niet geweest. Na wat rondkijken zag ik een geniale opportuniteit om Tallinn te koppelen aan Rusland, en dat zonder visum! Deze kans wilde ik niet laten passeren. Een reisorganisatie - timetravels - die zich gespecialiseerd heeft in reizen voor studenten biedt verschillende groepsreizen aan. Ik heb gekozen voor de visa-vrije cruise naar Tallinn en Sint-Petersburg.


Zo gezegd zo gedaan!
12 april was het zo ver... vroeg op staan om de laatste hand aan de bagage te leggen en dan met de bus naar Helsinki. Ik was ruim op tijd in Helsinki, maar echt tijd om iets te bezoeken was er niet, dan maar te voet wandelen tot aan de haven. Natuurlijk waren we veel te vroeg. (ah ja ik spreek van we want er is nog iemand mee van Tampere, een vriend van mijn kot genoot die meewilde toen ik vertelde dat ik deze reis ging maken.) Dus er was nog tijd om enkele foto's te maken op het dak van de nieuwe buildings voor we ons gingen aanmelden bij de reisorganisatie.
Na de middag was het dan zo ver ... een eerste ferry richting Tallinn. Eenmaal in Tallinn stond onze reisbegeleider Diana ons, en goeie 40 andere studenten op te wachten (in totaal waren er 150 studenten verspreid over 3 bussen, elk met een reisbegeleider). Eenmaal iedereen op de bus vertrokken we richting hotel en ondertussen werd het programma voor Tallinn overlopen. De eerste avond was er niets voorzien, dus konden we vrij kiezen wat we deden. Eerst wat bekomen van het weg en weer hollen de hele dag en dan een plaatsje zoeken (lang leve het internet) om lekker te eten. Eerst hadden we gekeken voor iets uit de regio, maar er sprak ons niet echt iets aan... dan maar Italiaans. Op basis van de menukaarten, de foto's op de websites en hun locatie t.o.v. het hotel hebben we een keuze gemaakt. En ik moet zeggen dat het een fantastische keuze was! Echt een aanrader, je krijgt bij het binnenkomen een elektronische kaart waar alles op komt dat je besteld, bij het verlaten van het restaurant reken je dan af. En wanneer je je eten bestelt krijg je een bakje mee dat oplicht en trilt als je het gerecht kunt afhalen. Het interieur is gezellig en op de tafels staan naast olijfolie en balsamicoazijn verse basilicum en oregano die je kunt plukken om je gerecht bij te kruiden!



Na de tiramisu was het al donker buiten, dus tijd voor Tallinn by night. Door het historische centrum keerden we terug naar het hotel waar we goed uitrustten voor de zware trip die ons te wachten stond.

Na een goed ontbijt hadden we in de voormiddag vrij dus slenterden we wat door de stad in afwachting van onze begeleide citytour. Met een plaatselijke gids, die zeer enthousiast vertelde, zagen we alle mooie plekjes in de stad en leerden we de geschiedenis van de stad en het land kennen.
Na de stadswandeling was het museumtijd... KGB. Op de bovenste verdieping van een hotel die fungeerde als KGB hoofdkwartier in Tallinn is te zien hoe ze werden terug gevonden. Eerlijk gezegd vind ik het verhaal rond KGB spectaculairder dan het museum. Dit was het meteen ook het minste deel van heel de reis. (Als ik opnieuw zou kunnen gaan, kies ik zeker voor een ander museum.)
Met dit museum zat onze tijd in Tallinn er al op: vlug naar het hotel om onze valiezen uit de bagageruimte op te pikken en dan richting haven om de cruise richting Sint Petersburg te nemen. We kajuiten zijn behoorlijk krap voor 4 personen, je kunt elkaar nauwelijks passeren en diegene die boven slaapt in het stapelbed stoot zijn hoofd aan het plafond. Gelukkig zijn we er alleen maar om te slapen en is er verder genoeg open ruimte waar in aangenamere omstandigheden gepraat kan worden. En juist op tijd kregen we het idee om te kijken hoe het er boven op het dek uitzag, want de zon ging net onder.
Ik wilde wel deftig eten en dus kozen we een iets beter restaurant uit, de keuze viel op zalm met frietjes (o die heb ik gemist) met een tartaarsausje en wat groentjes en natuurlijk een glaasje wijn! (hip hoi, hier is alcohol niet absurd duur!)
Ik deelde een kajuit samen met de Pakistaanse jongen die ook in Tampere studeert, een Oostenrijkse en een Tsjech (die al een Erasmus in Gent achter de rug had 2 jaar geleden) en iedereen wilde 'vroeg' gaan slapen, maar daar dachten onze buren blijkbaar anders over. Na anderhalf uur gedans, gespring, gelach en gezang op de gang kwam er iemand van het personeel zeggen dat ze hun feestje elders mochten verder zetten, maar dat er mensen in de slaapgangen stilte moest zijn. (en ze luisterden wonderlijk wel!)

's Morgens op staan en beseffen dat je in Rusland bent, toch een beetje vreemd. Om 9 uur kwamen we aan en dan volgde een paspoortcontrole die eeuwen leek te duren. We waren nog bij de eersten uit de boot en hadden geluk dat we MAAR anderhalf uur moesten wachten. Bij mij ging het redelijk vlot: enkele snakkende vragen (naam? geboortedatum? hotel? Russische gastvrijheid nul...) en 10 keer opkijken of ik wel de persoon was op de foto in mijn paspoort maar dan kreeg ik mijn stempels! Voor de Pakistaanse en Iraanse studenten liep het wel eventjes anders... Ze werden naar een kantoortje apart gebracht en werden grondig ondervraagt en aan een fotosessie onderworpen.
Na de rompslomp aan de douane was het tijd voor een bustour met enkele haltes in Sint Petersburg. Eerste halte: de militaire basis, van waar tot op heden nog steeds een (tegenwoordig weliswaar ongeladen) kanonschot wordt gelost. En klein weetje: het kanon staat nu 90° gedraaid omdat de alarminstellingen van de musea aan de overkant van het water dagelijks afgingen door de luchtverplaatsing.
Ook het officiële centrum van de stad en vele paleizen reden we voorbij. Tegen twee uur was het eindelijk tijd voor lunch! Het was ondertussen beginnen sneeuwen, dus veel rondlopen wilden we niet doen. We vonden een gezellige lounge/restaurant, waar maar een ober Engels sprak. Gelukkig was er hier wel sprake van Russische gastvrijheid en deden ze echt hun best om ons een heerlijke tijd te bezorgen. En de menu in het Engels en met foto's, dus dat maakt de communicatie ook wat eenvoudiger! Voor een blik op hun website: http://eng.delmar-spb.ru/ Ik koos voor een gegrilde aubergine met mozzarella. Superlekker! We slagen er toch steeds in om de leukste plekjes uit te kiezen, dus dat is fijn.
In de namiddag stond het hoogtepunt van de reis op het programma: Winterpalace. Een gigantisch museum met duizenden werken. Als je naar elk werk 1 minuut zou kijken ben je 9 jaar bezig ('t is maar om je een idee te geven). Onze gids nam ons mee naar de mooiste werken (Rembrandt, da Vinci), helaas hebben de Russen wel een deel van hun mooiste werken in een ander museum (een beetje verderop) ondergebracht waardoor toeristen 2 keer voor een museum moeten betalen, en wij ze dus niet te zien kregen. Maar het is er echt impressionant, al die paleizen, de hoeveelheid meesterwerken bijeen, etc. En in dit museum mag je geen rugzakken meenemen! Want er is hier ooit eens een onnozelaar geweest die een flesje met zuur op een Rembrandt heeft uitgegoten met alle gevolgen van dien...
 

winterpalace... nu bijna verlaten in de zomer loopt het er overvol met toeristen
We bleven tot ze ons buitensmeten en dan was het tijd om naar het hotel te gaan... Iedereen hoopte eventjes met de voetjes om hoog te kunnen liggen, op zijn gemak een douche te nemen en zich dan klaar te maken voor het Russische dinner. Maar aan de receptie dachten ze er anders over... Er ontbrak een of ander document. Na veel over en weer getelefoneer door onze reisbegeleider werd er een papier doorgemaild naar het hotel en was het in orde (bureaucratie ten top!). Hierdoor was onze pauze wel serieus ingekort, dan laten we de douche maar tot vanavond...
Het eten waren de klassiekers met twee voorgerechten, als hoofdgerecht 'beef stroganoff' en voor dessert een pannenkoek. Tussen de gerechten door werden we entertaint door enkele Russen die liedjes kwamen zingen en enkele spelletjes met ons speelden, en natuurlijk wat wodka om in te drinken voor het feestje van vanavond.
Zodus na de maaltijd werden we per bus afgezet aan de club die speciaal voor ons was afgehuurd. Tijd om de beentjes te strekken! Maar superlang heb ik het niet getrokken, morgen nog een mooie dag waarvan ik volop wil genieten.

Onze tweede en laatste dag in Sint Petersburg begon 's morgens vroeg met een lange busrit van een drie kwartier (gelukkig kunnen we deze tijd gebruiken om nog wat bij te slapen) om uiteindelijk aan Pushkin uit te komen. Wetende dat het Catherines Palace door de nazi's is platgebrand voor ze vertrokken is het impressionant te zien hoe ze alles tot nu toe gerestaureerd hebben. (Ik wil echt niet weten hoe veel geld de Russische regering hier in investeert, maar het resultaat mag er wel zijn!) Nu is men nog bezig met de bovenverdiepingen. Na de rondleiding kregen we nog tijd om in de tuin rond te lopen, maar door de sneeuw was er niet veel te zien. Dan maar op zoek naar het echte Rusland en slenteren door de straatjes tot we op een klein marktje aankwamen. De Pakistaan maakte van de gelegenheid gebruik om een voorraad sigaretten voor mijn kotgenoot in te slaan en de rest van het gezelschap roofde de fruitkraampjes leeg (ik koos voor bananen en een bakje aardbeien die ik deelde).

Na de terugtocht stond de laatste activiteit op het programma: bezoek aan twee kerken. De enige typisch Russische kerk in Sint Petersburg zag er van de buitenkant prachtig uit, maar aan de binnenkant is het zowaar nog indrukwekkender. Al de muren zijn prachtig met mozaïeken bekleedt die heiligen en Bijbelverhalen voorstellen. En als laatste bezoeken we de nog actieve Russisch orthodoxe kerk. Waar vele mensen staan aan te schuiven voor een 'babbeltje' met de geestelijke/priester (ik weet niet hoe ze het noemen binnen de orthodoxe kerk)

En toen zat onze tijd er al weer op... Tijd om terug naar de ferry te gaan en na een kort nachtje (die we deels in de bar en discotheek hebben doorgebracht) kwamen we aan in Helsinki. back to reality... helaas, een prachtige trip waar ik verschillende toffe mensen heb leren kennen, geniale steden heb bezocht en lekker heb gegeten is tot een einde gekomen.

Voilà, dit is mijn reisverslag! Tot de volgende.
Eline